De workshop bestond uit 3 delen, in de ochtend landschapsfotografie op “De Teut”. Daarna macrofotografie van boomkikkers en insecten en als 3e een bespreking en het bekijken van de foto’s, dit onder begeleiding van Bart Heirweg.
5:00 am verzamelen bij “De Teut”
Het beloofde een mooie ochtend te worden, 3 uur in de nacht vertrokken van huis om op tijd in Zonhoven te zijn op de afgesproken plek. We waren met 6 deelnemers en liepen in het donder naar de eerste locatie.
Na een korte uitleg van Bart over de mogelijkheden, instellingen en plan van aanpak gingen we allen ons eigen weg. Het was goed observeren en snel beslissingen maken van waar te gaan staan en wat testshots te maken van de locatie.
Over het meertje in het natuurgebied trok een mooie mist en was het puur genieten van de natuur. Perfecte omstandigheden voor de fotografie.
Nadat de zon boven de horizon komt en te fel voor de mooie mistfoto’s is het tijd voor een andere locatie en meer met een telelens te werken.
Boomkikkers en insecten
De boomkikkers zijn tussen de 2-4 cm groot dus is het van belang om op zo’n 5-20 cm afstand te kunnen fotograferen. Om dit goed in beeld te krijgen en een mooie “bokeh” te krijgen is een goede macrolens een must.
Voor de boomkikkers was het ’t makkelijkst om uit de hand te fotograferen en je camera handmatig in te stellen, zowel het diafragma als scherpstellen.
Uit de hand fotograferen? … ja het opstellen van een statief maakt het minder flexibel en je moet soms je lichaam gebruiken om net iets naar onder, boven, voor of achter te gaan om je voorwerp in beeld te nemen.
Nuttige tip die we kregen is om met je scherpte mee te bewegen met de beweging van je lichaam of mee scherp te stellen met het bewegen van blaadjes en takken.
Je bent dus de hele tijd lichtjes aan het corrigeren met je focus om altijd scherp te blijven. Scherpstellen met de autofocus is geen optie… uit ervaring zit je er dan 9/10 naast qua scherpte. De camera kan moeilijk de minimale beweging van je lichaam volgen. Met een beetje oefenen en aanvoelen van het ritme van het bewegen van je lichaam heb ik meer scherpe foto’s met het handmatig corrigeren.
Licht achter je onderwerp
Ik kreeg toen als tip om te spelen met het licht achter het onderwerp. Niet gemakkelijk omdat je soms heel snel moet zijn maar soms is het geluk daar en zit een onderwerp langer op dezelfde plek. Ik zag een pantserjuffer die lang aan een tak hing en ik rondom kon bewegen. Diverse posities uitgeprobeerd totdat ik een goede positie met licht achter het onderwerp had gevonden.
Persoonlijk vond ik de eerste keren fotograferen met een macro niet gemakkelijk en vond ik de foto’s niet goed. Het was echt even zoeken naar de beste instellingen met de camera en me kunnen inbeelden wat deze lens kan en bied aan mogelijkheden. De workshop heeft me geholpen betere macrofoto’s te maken.