Wie

Als hobbyist fotografe kan ik mijn liefde voor het beeld kwijt in het observeren en vastleggen met de camera.

Al vanaf kleins af aan ben ik actief met het beeld (fotografie en video) en elke keer leer ik weer veel bij. Uit dagelijkse praktijk, lezen van blogs of door het volgen van workshops en zo proberen de opgedane kennis weer mee te nemen in de volgende fotografiesessie.

Op zoek naar het maken van de “perfecte foto”

Perfecte foto bestaat natuurlijk niet

Ook de fotopublicaties van natuurpunt op social media (met toestemming van mij) en de reacties van familie en vrienden op mijn posts zijn leerzaam.

Belangrijk vind ik ook dat ik de foto op de locatie al zo goed mogelijk probeer te maken. In Lightroom werk ik de lichtniveau’s bij en wat kleine details maar probeer niet te veel “photoshoppen”. Focusstacking en HDR vind ik acceptabel en onderdeel van het creatieve maar het klonen en retoucheren wil ik eigenlijk niet doen of zeer minimaal doen. Storende elementen kun je vaak ook oplossen op de locatie door van positie te veranderen.

Mijn overtuiging is dat je geen foto neemt met de camera, dat is slechts de tool, maar met kijken, observeren, gevoel, en soms een beetje geluk. “A picture is not made in the camera” zegt dat voor mij. Ik ben diegene die de foto maakt… de wereld gezien door mijn ogen.

Leersproces

Ik heb een lange tijd alleen de basis functies van mijn camera gebruikt (de P en de AV-stand) maar haalde daar toch minder voldoening uit bij het zien van het resultaat.

Sinds een paar jaar fotografeer ik handmatig (in manual mode). Zo heb je meer controle en inzicht in wat je doet en je wilt bereiken en ga je erover nadenken wat de beste settings zouden kunnen zijn voor die foto. Dit vergt iets meer tijd in het begin maar met ervaring neemt de snelheid toe om na het maken van de foto het histogram te bekijken en kijken of je het nog moet aanpassen. In sommige gevallen is dit te moeilijk omdat je dan wel op snelheid moet kunnen werken en is de AV-stand zeker geen slechte optie.

Het maakt mij creatief bewuster van het beeld en het helpt om de foto nog beter te analyseren in de camera.

Apparatuur
Camera’sCanon R6 Mark ii, Canon G7x compactcamera
ObjectievenCanon RF 24-105 mm F4, Canon 10-22 mm, Canon 100 mm Macro M2, Canon 100-400 M2
Statief Sirui ET-2004 + E20 balhoofd
FlitserGodox V1, trigger Godox x-pro-c
RugzakLowepro Flipside 450
StudiolampenFalcon studiolichtset
AccessoiresND filterden Cokin, ND1000 big stopper, een paraplu, reflectiescherm 80cm, colorchecker, powerbank, iPad, Tether tools kabel, nog wat klein materiaal
DroneDJI Spark, Licentie Europees A2

Apparatuur is een tool maar niet het belangrijkste

Linkedin | Instagram