Als hobbyist fotografe kan ik mijn liefde voor het beeld kwijt in het observeren en vastleggen met de camera.
Al vanaf kleins af aan ben ik actief met het beeld (fotografie en video) en elke keer leer ik weer veel bij. Uit dagelijkse praktijk, lezen van blogs of door het volgen van workshops en zo proberen de opgedane kennis weer mee te nemen in de volgende fotografiesessie.
Op zoek naar het maken van de “perfecte foto”
Perfecte foto bestaat natuurlijk niet
Ook de fotopublicaties van natuurpunt op social media (met toestemming van mij) en de reacties van familie en vrienden op mijn posts zijn leerzaam.
Belangrijk vind ik ook dat ik de foto op de locatie al zo goed mogelijk probeer te maken. In Lightroom werk ik de lichtniveau’s bij en wat kleine details maar probeer niet te veel “photoshoppen”. Focusstacking en HDR vind ik acceptabel en onderdeel van het creatieve maar het klonen en retoucheren wil ik eigenlijk niet doen of zeer minimaal doen. Storende elementen kun je vaak ook oplossen op de locatie door van positie te veranderen.
Mijn overtuiging is dat je geen foto neemt met de camera, dat is slechts de tool, maar met kijken, observeren, gevoel, en soms een beetje geluk. “A picture is not made in the camera” zegt dat voor mij. Ik ben diegene die de foto maakt… de wereld gezien door mijn ogen.
Leersproces
Ik heb een lange tijd alleen de basis functies van mijn camera gebruikt (de P en de AV-stand) maar haalde daar toch minder voldoening uit bij het zien van het resultaat.
Sinds een paar jaar fotografeer ik handmatig (in manual mode). Zo heb je meer controle en inzicht in wat je doet en je wilt bereiken en ga je erover nadenken wat de beste settings zouden kunnen zijn voor die foto. Dit vergt iets meer tijd in het begin maar met ervaring neemt de snelheid toe om na het maken van de foto het histogram te bekijken en kijken of je het nog moet aanpassen. In sommige gevallen is dit te moeilijk omdat je dan wel op snelheid moet kunnen werken en is de AV-stand zeker geen slechte optie.
Het maakt mij creatief bewuster van het beeld en het helpt om de foto nog beter te analyseren in de camera.
Update juni 2023
Nieuw hoofdstuk: opleiding fotografie
Iets wat ik al vele jaren geleden, aan het begin van mijn (camera)carrière, had willen doen maar er toen niet in geloofde en veel te onzeker was …. wil ik nu aangaan. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding fotografie, een beroepsopleiding, om als videograaf en in mijn huidige functie verder te groeien. Vaardigheden waar ik basiskennis van heb verder ontwikkelen en ontdekken.
Al klinkt er nog steeds een onzeker stemmetje in mijn hoofd of ik creatief genoeg ben en weet ik dat ik zeker uitgedaagd ga worden ben ik niet meer bang om het aan te gaan.
De afgelopen jaren is het een ontdekkingstocht geweest “wie ben ik als fotograaf en waar liggen mijn sterke punten”. Ik ben geen “technische fotograaf” maar meer een “gevoelsfotograaf”. Het is voor mij de basiskennis van de techniek, observatie en situaties aanvoelen waarmee ik fotografeer. Qua interesses ligt het breed… landschap, urbex, straatfotografie, macro, mensen, portret, etc. Hetgeen waar ik het minst in ontwikkel ben is abstracte en minimalistische fotografie.
Vanaf september stap ik in het vervolgtraject i.v.m. de basiskennis er is. Er zijn vier modules en het maken van een portfolio die ik over de komende jaren ga volgen plus een module uit de basisopleiding “beeldanalyse”.
Wordt vervolgd…..