Spontane en late deelname aan deze workshop i.v.m. er iemand was uitgevallen voor deze dag.
Een hele reis, van 130+ km, voorbij Poperinge tegen de Franse grens maar het bied de gelegenheid om legaal op een urbanlocatie te komen en wat uitleg te krijgen.
info workshop organisatie: avansa-ow.be (zoek op erfgoed fotografie)
info brouwerij: www.feysbook.quind.com
Verwachtingen?
Ik wist niet zo goed wat te verwachten i.v.m. ik de locatie, organisatie en de fotograaf die het begeleide niet kende was het ene verrassing. Je leert altijd iets en het ziet eruit als mooie locatie dus de gelegenheid gebruiken om daar te fotograferen en er een leuke dag van te maken.
De meeste deelnemers waren van één fotoclub. Iedereen werkte voor zich en was redelijk stil, daardoor was er een serene rust tijdens het fotograferen. We hielden over het algemeen goed rekening met elkaar.
Waarom workshops?
Ter inspiratie, geprikkeld te worden in het creatieve proces en nieuwe locaties ontdekken. Een dag fotograferen is even denken aan niets anders dan het observeren en visualiseren van de foto. Het geeft mij een goed gevoel om “goede” foto’s te maken en steeds meer controle te krijgen over de foto die ik wil maken. Dat vergt oefening en uitdagingen om te blijven leren en steeds betere foto’s te kunnen maken.
De workshop!
Het was een grote groep van 26-28 personen maar, de groepen werden ingedeeld in 6 groepen en daarmee waren het kleine groepen verdeeld over 6 locaties op de site. Na het ontvangst en was er een korte uitleg, rondleiding, een inhoudelijke en technische uitleg over URBEX fotografie.
Er waren 2 fotografen, 1 organisator en 1 eigenaar van de brouwerij die de groepen begeleide. De locaties waren goed aangegeven met een nummer en voorzien van tijdschema ging je van locatie naar locatie zodat iedereen aan het eind alle locaties heeft gehad. 5 locaties en 1 wandeling rondom de brouwerij en 45 minuten per locatie. Voor een paar locaties was het krap qua tijd omdat je maar met maximaal 2 kon fotograferen zonder elkaar in de weg te staan, maar een kwestie van elkaar het gunnen en ook zorgen dat je de mogelijkheid geeft aan elkaar.
Wat mij opviel en misschien meer meegegeven kan worden tijdens een workshop is dat men eerst eens rond moeten kijken zonder camera. We hebben wel een rondleiding en uitleg gehad voor het starten maar ook per locatie voor te fotograferen is het beter om even rond te kijken en wat je allemaal kan / wilt fotograferen. Waar is het mooi licht? Welke lens? Welke belichting en scherpte? Wat valt je op?
Flits!
Geprobeerd om met een flits ook extra uit te lichten maar dit ging niet zoals ik in mijn gedachten had en flits wilde niet meewerken of de instellingen van de flits die ik niet goed had ingesteld dus, flits weer in de tas en met lange sluitertijden en HDR werken.
Mijn flits stond op RF frequentie en dat werkt niet optimaal, voor de volgende keer mss kijken voor een trigger die de flitser aanstuurd.
Doelstelling voor mezelf.
Ik had geen specifieke doelstelling of opdracht mezelf gegeven. Wilde wel wat met de flits leren werken maar dat was niet succesvol.
Ik werk de laatste tijd langzamer omdat ik liever 10 goede foto’s maak dan 1 goed en 99 slecht omdat je het gevoel hebt alles moet fotograferen. Rustig werken en goed kijken totdat ik de compositie heb waarmee ik tevreden ben… is mijn huidige strategie.
Aan het eind was er nog een korte bierdegustatie en uitleg van wat men kan doen in Lightroom. Om 17:30u reed ik tevreden terug naar huis.
Lightroom.
Na de eerste selectie heb ik in Lightroom een “URBEX profiel” gemaakt en die op foto’s toegepast als basis. Daarna kleine aanpassingen doorgevoerde foto. De uiteindelijke selectie die overgebleven is zijn 44 foto’s inclusief de HDR’s.