Macrofotografie workshop

Posted on

Op 13 juni heb ik een macrofotografie workshop gevolgd, gegeven door Bart Heirweg. Voor deze workshop mezelf een opdracht gegeven om wat meer op compositie te letten en meer ruimte om het onderwerp te laten. Nu fotografeerde ik het onderwerp veelal beeldvullend maar hoe kun je meer spanning / sfeer in de foto krijgen zonder het onderwerp te verliezen. Als voorbereiding en inspiratie ben ik op Pinterest en Google, op zoek gegaan naar sfeer die ik in mijn foto’s wil krijgen.

De dag ervoor heb ik al mijn spullen klaargezet, accu’s geladen en objectieven schoongemaakt. Alleen de telelens en macro 100mm gingen mee in de tas als mijn objectieven en hieronder een aanvullend lijstje voor de andere benodigdheden.

ApparatuurKledingExtra
CameraLaarzenMuggenmelk
MacrolensWandelschoenenZonnebrand
TelelensRegenbroekEten en drinken
StatiefJas / truiKniekussen
BatterijenWandelbroekGeld
Witte parapluID / Rijbewijs
Koppelstuk + statief parapluLeesbril
FlitserLeatherman
Accu’s
Acculader
Powerbank

De eerste foto’s van de dag

De volgende ochtend om 5u verzamelen op de aangegeven plek en was het een 1 km naar de locatie rijden voor de juffers en libellen. Een grasveld met vochtig gras, waar de regenbroek en laarzen een must zijn, is het beginnen met zoeken naar de juffers. Al snel één gevonden maar de locatie was niet helemaal gelukkig. We hebben toen het beestje verzet naar een betere plek en met rustige handbeweging kun je het sturen naar de gewenste positie.
Tip: je goed insmeren met DEET / muggenmelk i.v.m. de muggen in jou hun ontbijt zien ?

Op het oog en met de camera is het zoeken naar de compositie en positie van het statief. Mijn persoonlijke opdracht in acht houdend en een stap terug nemen en niet direct close op het object. Proberen te vinden hoe ik het interessanter kan maken en evt grafischer.

Het fotograferen gaat langzamer dan “uit de hand” methode . De camera staat in AV (diafragma prioriteit) en met “live view” de scherpte instellen, niveaus check en foto maken. Maar het langzame stoort me niet, ik merk dat ik meer bezig ben met het beeld om na te denken wat en hoe ik de juffer in beeld wil nemen.

Scherpstellen doe ik via “live view” en uitvergroting om de juffers haarscherp te krijgen en de onscherpte / belichting beter in te schatten. Toch blijft het moeilijker te zien wat het echte effect van de bokeh en licht is op het scherm achterop de camera. Heb ook niet de nieuwste camera en verwacht dat het met de huidige systeemcamera’s veel beter zichtbaar is.

Ik raak al snel vertrouwd met het “meer afstand” nemen en zoek naar het licht en hoe ik het achter de juffer kan krijgen. Doordat je al laag werkt in het veld betekend dit dat je soms echt in het gras ligt. Statief staat op laagste stand, met de mogelijkheid om een kortere center column installeren zodat het net boven de grond staat.

Bewust heb ik het licht zo natuurlijk mogelijk gehouden. Sommige werkte met een flitser of reflectieschermen maar voor mezelf wilde ik dat niet direct inzetten en het licht behouden zoals het was. Misschien een oefening voor een volgende keer om met flits of reflectiescherm het object nog meer te kunnen belichten.

Orchissen

Nadat de juffers opgewarmd zijn en niet meer stilzitten is het eerste deel klaar en rijden we af naar de parking bij de kerk voor een koffie en een boterham. Het is nu 9:00u en tijd om ons klaar te maken voor het tweede deel van de dag. Na een ritje van 20 minuten kwamen we aan bij het bos van Ename en een plek met vele bosorchissen en andere flora vol in bloei.

Het leren “afstand nemen” van het onderwerp is hier wat meer zoeken omdat de planten dicht op elkaar staan en de diepte / Bokeh daardoor moeilijker te bereiken is. Zoeken naar een bosorchis die losstaat van zijn soortgenoten.

Een voorbeeld van mijn oefening is dit insectje die ik eerst close heb en daarna meer ruimte heb gegeven waardoor de aandacht nog wel naar het object gaat maar meer sfeer geeft aan het totaal beeld.

Door te spelen met een witte paraplu om schaduw te creëren op de object of een boeketje van gras, bladeren en bloemen voor de lens kun je een onscherpte op de voorgrond toevoegen kun je het beeld beïnvloeden en de foto interessanter maken. een extra statiefje voor de paraplu kan handig zijn.
Mijn methode is de camera in zelfontspanner van 2 of 10 seconden en de plu zelf omhoog houden. Het gebied was niet zo groot om te fotograferen en deze methode werkte voor mij even goed.

Reactie op mijn foto’s

Omdat de foto’s nu niet ter plaatse beoordeeld konden worden en tips uitgedeeld konden worden is dat via een facebookgroep gegaan. Het verbaasde me dat de foto die ik eruit vind springen niet de meeste likes kreeg. Zo zie je dat ieders gevoel anders is en een foto anders ervaren wordt.