Canon G7X mark II

Posted on

Ik was op zoek voor wandelingen, citytrips en concerten naar een compacte, niet te dure camera maar waar ik wel handmatig mee kan fotograferen. Lang zitten twijfelen en verschillende camera’s bekeken zoals de Sony RX100 V en deze Canon G7X mark II.

De camera’s liggen in de reviews en vlogs dichtbij elkaar. Het grootste verschil is dat de canon geen 4K heeft. Beetje een minpunt maar ik ben niet van plan te gaan vloggen of videoreportages te gaan maken met deze camera. Het is meer een vervanging van mijn DLSR om bij een citytrip of lange wandeling geen zware rugzak mee te nemen. Ik wil in een drukke stad ook een deftige foto kunnen maken en de prijs + de 1.8 diafragma hebben mij overtuigd.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk is een zeer complete camera die ook handmatig goed in te stellen is. Aan de histogram en Lightroom import zie ik wel dat het standaard iets onderbelicht maar dit is gemakkelijk bij te sturen. Als je bekend bent met de Canon apparatuur is het menu geen probleem en voelt natuurlijk aan.

De camera is zowel voor beginnende als gevorderde fotograaf een goede camera. De functies AV en M gaan voor mij de meest gebruikte opties zijn, 125 iso en 1.8 diafragma. Maar zal de camera ook nog moeten testen in de avond en bij sport/snelheid.

Pluspunten: compactheid, diafragma, mogelijkheden, gebruiksgemak, kantelbaar scherm, touchscreen, WiFi Connect met iPad, prijs.

Minpunten: geen 4k, geen zoeker

Met een 32 GB kaart kun je ongeveer 1000+ foto’s maken in RAW dus zeker voldoende voor hetgeen waarvoor ik het ga gebruiken.

Inmiddels is er ook al een opvolger uit de Canon G7X M3

Update (22/04/2019)

Nu na een paar weken gebruik merk ik dat het een fijne camera is voor uitstappen.
Hetgeen waar de camera wel moeite mee heeft is de scherpstelling bij dichtbij opnames, het is dan langer aan het zoeken dan gewenst naar de scherpte. Voor macro is het beter om dan over te schakelen naar de voorgeprogrammeerde modus “SCN” waarbij de camera herkent dat je een voorwerp dichtbij hebt.

Minder ideaal als je gewoon bent alles handmatig te beïnvloeden in de “M” modus, maar mee te leven.
Ik verwacht ook niet dat ik hetzelfde resultaat behaal als met mijn macrolens die duurder was dan deze camera.

Wifi connect, de camera app en lightroom op de ipad zijn ideaal voor een eerste bewerking en om de foto’s op het internet te zetten. Betere post-productie kun je beter op een computer doen. 🙂

Het diafragma F1.8 geeft een mooi resultaat met de scherpte diepte al heb ik wel het idee dat deze elektronisch versterkt wordt door de software van de camera. Stoort me dit? Nee nu nog niet, het geeft een redelijk goed resultaat.

Wie een canon camera gewend is zal met deze compact zeker snel vooruit kunnen en z’n weg kunnen vinden in het menu en instellingen.

Update 4/6/2019

Nu een week veel gebruikt op citytrip naar Rome. Het bevalt me goed voor zo’n klein compact toestel wat het kan er wat het doet. Toch zijn er een paar kleine punten waar de camera moeite mee heeft of die ik nog niet uitgedokterd heb hoe het werkt in de camera. Voorbeelden zijn: macrostand heeft de camera het moeilijker om goed zijn focus te zoeken en op het juiste punt scherp te stellen.

Het fijne van zo’n compacte camera is dat nauwelijks moeilijk wordt gedaan in kerken of bij het fotograferen van mensen, wat soms wel het geval kan zijn met een DLSR. Het kan natuurlijk niet de “kwaliteit” van een goede DLSR met goede lenzen vervangen en dat mag je ook niet verwachten. Het is en blijft een compact camera.

Wat ik wel zeer goed vind is de kwaliteit op 125 iso de foto’s zijn dan zo scherp dat je werkelijk de kleine haartjes op iemands arm kan zien.

Overall zou ik de DLSR gebruiker aanraden om ook een goede compact camera te kopen voor citytrips en lange wandelingen. Het is veel beter, ook in moeilijke licht omstandigheden, dan een smartphone en je hebt echt wel het fotografie plezier.