Rome

Posted on

In december 2018 rond de kerst waren we aan het zoeken wat onze citytrip van 2019 zou worden. Valencia, Lissabon, Porto, korte rondreis door Portugal zijn gepasseerd in het maken van de keuze. Uiteindelijk gekozen voor Rome, een stad waar ik al eens geweest was maar het nog eens de moeite vond om daar heen te gaan.

Canon G7x MII

De Canon G7x MII gaat mee in verband we reizen met handbagage, veel gaan wandelen door de stad en ook onopvallend foto’s wil maken. In vele kerken mag je niet fotograferen of kunnen ze er moeilijk over doen als je met een DLSR en alle toeters en bellen rondloopt. Dus de onopvallende Canon G7x is de meest praktische keus.

Dag 1 – aankomst in Rome

Vlucht van Brussel naar Rome verliep vlot, treintickets gekocht voor de Leonardo Express (14€ enkele reis, vergeet niet het kaartje bij de poort naar het perron te stempelen) en in een korte tijd na landen stonden wij op het station Termini, Rome.

De wandeling naar ons hotel was 400m, Smooth Hotel Repubblica, en konden inchecken. De kamer was nog niet vrij doordat we er al om 11u waren dus bagage veilig weggezet en zelf maar een rondje door de stad.

We hebben voor dit hotel gekozen voor de ligging, vlakbij het station/openbaar vervoer en centraal gelegen tov de te bezichtigen monumenten, parken, etc. De kamers zijn goed, eenvoudig netjes aangeklede kamers. De prijs is niet voor “luxe” dus de verwachting waren daar ook niet naar. “Als er maar een goed bedje is en schone douche en toilet”. 🙂

De wandeling door de stad verliep een beetje op het gevoel en wat we tegenkwamen. Op een pleintje daarvoor bij een leuk restaurantje een Romeinse pizza gegeten en toen op naar “de treffontein. Het plein was druk en voor mij was dat meer de bezienswaardigheid dan de fontein.

Rond 16u waren we weer terug in het hotel om naar de kamers te gaan. Even settelen op de kamer en dan de stad weer in voor iets te eten in de avond en nog een kleine wandeling te doen in de schemer.

Als je op tripadvisor of Google kijkt zijn er genoeg restaurantjes in de buurt maar ook een foodmarket aan de rechterzijde van het centraal station. “Mercato Centrale Roma“, diverse eetkraampjes en te kiezen waar je trek in hebt. Je kunt het meenemen of daar opeten met een drankje (los te bestellen) erbij.

Rome als de avond valt is een zeer mooi voor fotografie. De levendigheid op straat, grote gebouwen…
De camera presteerde verbazend goed bij “low light” situaties en lange sluitertijden vanuit de hand. Met f1.8, 125 ISO is het resultaat voor deze compact toch erg goed. Ik kon een beetje spelen met de sluitertijden zodat ik de gewenste beweging in het beeld kon krijgen.

Dag 2 – Colosseum, Forum Romano en het Palatino.

In het boekje 100% Rome staan diverse wandelingen die je door Rome meeneemt en de toeristische kant laat zien maar ook verrassende kanten.
De wandeling, uit het boekje, ging eerst richting “Basiliek Papale di Santa Maria Maggiore” en “Basiliek “di Santa Prassede” (Rome heeft een 930+ kerken, basilieken, we hebben er een paar gedaan die omschreven stonden als mooi en een paar spontaan die ook verrassend mooi waren). Verder doorgelopen naar het park achter het Colosseum “Parco del Colle Oppio” kwamen we daar aan.
We liepen een beetje in de toeristenval voor een rondleiding, een uur in het Colosseum en 1,5 uur in het Forum Romano. Eigenlijk hadden we dit vooraf kunnen regelen met een Nederlandstalige gids (link) misschien iets duurder maar je leert er meer van en de rondleidingen zijn beter.

Het was behoorlijk aan het regenen en daardoor was het voor nu prima en volgde de Engelstalige gids. Om 15u hadden we de rondleidingen erop zitten en gingen als doorweekte katjes opzoek naar een restaurantje. Op zo’n moment neem je niet al te beste keuzes en nadat we voor een gesloten deur stonden bij de brouwerij “L’Antica Birreria Peroni” (in de straat van het wassenbeelden museum, vlakbij Piazza Venezia) liepen we door en vonden een redelijk “toeristisch” restaurantje waar we anders nooit zouden komen. We hebben er wel goed gegeten maar zat vol toeristen.

Dag 3 – Slecht weer en dus met de metro op stap

Uitgeslapen, dagkaart voor de metro gekocht en van station naar station gegaan. Eerste stop was de “Basilica di San Giovanni in Laterano”. Een grote basiliek die de moeite is om te bezichtigen. Er schuin tegenover zagen we mensen naar binnen gaan en eruit komen dus gedreven door de nieuwsgierigheid gingen wij ook naar binnen. Het bleek de “heilige trap” te zijn, “Scala Santa”. Deze trap hoort bij de bedevaart en mensen gaan op hun knieën de trap op. Uit respect voor de bedevaartgangers mag je dit niet fotograferen. De kerk erboven is zelf ook mooi en als je geluk hebt legt iemand zijn hand op de heilige Maria.

De wandeling ging voort richting het Colosseum en wilde onderweg de “Basilica di San Clemente” bezoeken. Voor de deur bleek deze net dicht te zijn vanwege middagsluiting en voor ons ook de tijd om een restaurantje op te zoeken en later terug te komen. Met de metro naar station “Piramide” in de wijk “Testaccio” hadden we gelezen over een goed restaurant “Osteria degli Amici“. We hebben hier heerlijk Italiaans gegeten en na de espresso was het tijd om terug te gaan naar ” “Basilica di San Clemente”.

“Basilica di San Clemente” is een mooie basiliek maar wat er uniek is is dat je ondergronds een oud stukje Rome kan bekijken. De kelders zijn open voor het publiek en voor 10€ kun je deze bezoeken.

Dag 4 – Het Vaticaan

In de middag stond er een rondwandeling met de Nederlandse gids op de agenda. Deze hebben we bij het boeken van de reis erbij geboekt.

In de ochtend hebben we nog een wandeling gedaan door een stuk Rome, via het justitiepaleis en “Ponte Sant’Angelo” (engelenbrug) naar Piazza Navona. Omdat het toen al 12:30u was en nog een half uur wandelen was naar het vaticaan waar we moesten verzamelen zijn we in flinke pas terug gegaan en naar de ingang van het vaticaanmuseum.

Op de weg naar het vaticaanmuseum kwamen we langs “Franco er Marmista”. Een van de weinige marmerbewerkers die er nog in Rome zijn. Vriendelijk vroeg ik of ik een paar foto’s mocht maken want zijn werkplaats zag er fantastisch en authentiek uit.

Onze gids was een Nederlandse dame die ons ging proberen uit te leggen hoe de werking is van het Vaticaan en wat er op de beschildering van de sixtijnse kapel te zien is. Geen data’s die om de oren vliegen wat ze vertelt door te wandelen door het musea wat en hoe het Vaticaan werkt. Na een rondleiding van ruim 3 uur zijn we nog even zelf op het Sint Pietersplein rondgegaan en toen besloten om terug te lopen naar “Piazza Navona”.

We liepen op het plein en links van ons was een kerk “Sant’Agnese in Agone”. Een mooie kerk maar aangezien wel wat moe waren besloten we de kleine straatjes door te lopen en wat te gaan eten. “Ristorante 433 Roma” is geen luxe restaurant maar eenvoudige Italiaanse gerechten en moet zeggen erg lekker en vriendelijk.

We hadden al een rij voor een ijsjeszaak zien staan en “Frigidarium” en dat deed ons besluiten dat het dessert een frisco ging zijn. Een lekker Italiaans ijsje eten in de regen is fantastisch lekker. (ze hebben niet voor niets een waardering van 4.7 op Google)

Dag 5 – Trastevere en Pantheon.

Met de bus (normaal kaartje voor 1.5u = 1.50€) richting Piazza Venezia en vandaar wandelen richting Trastevere. Via “Fontana delle Tartarughe” (schildpaddenfontein) liepen we naar de joodse buurt, langs de synagoge naar “Pons Fabricius” en “Pons Cestius” liepen we de wijk in.

Een mooie wijk met kleine straatjes en cafeetjes maar even buiten die zone is het stil en rustig. Natuurlijk ook veel kerken in deze wijk en een paar die wij bezochten: Palazzo San Callisto, Basiliek van Santa Cecilia.

Een goed restaurant in deze buurt is er zeker te vinden maar wil je iets authentieks ga dan naar “Trattoria da Augusto, Vicolo de’ Renzi, 15, Roma” menu van de dag en de dames maken het zeer lekker klaar. Je zit er ook tussen de lokale bevolking en sfeer is zeer goed.

Eén van de mooiere uitzichtpunten is “Terrazza del Gianicolo” die vanuit Trastevere te belopen is. Het is wel een paar kilometer heuvel op maar de beloning is het zeker waard. Een mooi overzicht over de stad.

Dag 6 – Villa Borghese – Spaanse trappen

Een wandeling uit het boekje liep door Villa Borghese, een fijne afwisseling met de drukte van de stad en even het gevoel ook een beetje in de natuur te zijn. Als je de tuin doorloopt richting “Terrazza del Pincio” loop je naar één van de mooiste uitzichten van Rome. De stad ligt echt aan je voeten.

Vandaar kun je lopen richting Spaanse trappen en de winkelstraten van de luxe merken. Of je kunt rond 12-13u lopen naar “Pastificio, Via della Croce, 2” voor een bakje pasta van de dag voor 4€. Het kan wel zijn dat er een kleine rij staat buiten op straat maar laat je niet afschrikken want het gaat er goed vooruit en het was nog lekker ook 🙂 Let wel op want op de Spaanse trappen mag je het blijkbaar niet eten, we werden weggestuurd door de politie.

Onderweg terug naar een bushalte liepen we langs een museum waar allerlei kleine bordjes en teksten stonden met aan het eind een oudere man. We raakte aan de praat en deze street artist had ook nog geëxposeerd in België en was zeer vriendelijk om voor ons een tekeningetje te maken.

Dag 7 – Testaccio

We hebben in de ochtend nog zitten twijfelen om naar “Ostia Antica” maar omdat we op tijd retour moesten zijn bij ons hotel voor onze bagage op te pikken en de trein terug naar de luchthaven hebben we dat niet gedaan. We zijn naar Testaccio gegaan waar we hoorde dat daar vele mooie graffiti’s zijn. Dus terug kaartjes gekocht voor de metro en naar Station Piramide.

De wijk links van het station vonden we de een na de andere. En in de buurt van de markthal “Nuovo Mercato Comunale di Testaccio” zie je o.a. Roa en Alice Pasquini, maar welke straat je ook in loopt in die buurt vind je hele mooie kunstwerken op de muur. Van hele kleine tot een heel gebouw… je weet soms niet waar eerst te kijken.

Deze buurt is een woonwijk voor alle culturen dat zie je en dat voel je. Op de markt tussen de gewone italianen een salade kopen en opeten is een fantastische reiservaring. Het leven van de stad in je opnemen en observeren.

Rome een aanrader?

Voor diegene die mijn verslag heeft uitgelezen … ja het is de moeite maar neem echt de tijd om de stad echt te leren kennen. Want naast een (niet zo’n propere) stad vol met auto’s, scooters en toeristen is er zoveel moois te zien.

We zwerven graag een stad, tussen de lokale inwoners en het leven van de stad. Ook al zijn de kerken mooi en het Palantino schitterend en zijn er nog vele mooie musea waar wij niet eens aan toegekomen zijn. Zijn voor mij de gewone wijken “Testaccio” en “Trastevere” de mooiere wijken om de straatjes te verkennen en te fotograferen.

Wij hebben deze 7 dagen ruim 100 km gewandeld door de stad en er zeer van genoten.
De Canon G7x was ook een aangename reisgenoot die me niet in de steek heeft gelaten betreffende zijn prestaties en eenvoudigheid van fotograferen.