Canon RF 50mm F/1.8 STM

Posted on

Nu dat ik avondschool volg in fotografie en dan specifiek de module mens heb ik de aanschaf gedaan van een primelens de Canon RF 50mm F/1.8 STM.

De keus is op deze lens gevallen omdat er een € 2500 verschil zit tussen deze en de F1.4. En ja de F1.4 zal kwalitatief nog beter zijn maar voor het geen waar ik het voor gebruik zal de F1.8 goed genoeg zijn.

Eerste test na de unboxing is dat de eye tracking zeer goed werkt. Het geluid van het scherpstellen is zeer hoorbaar, zeg maar luid en ja voor video is daardoor deze lens ongeschikt tenzij je manueel de focus instelt.
De scherpte-diepte is super, in vergelijk met mijn RF 24-105mm F4 op 50 mm is het verschil in bokeh goed zichtbaar.

Fotografie-opleiding en test objectief

Het objectief kunnen uittesten in de praktijk tijdens de fotografieklas. Aan het eind van de les moesten we allemaal een portret maken van de docent. Ik heb de 50mm gebruikt omdat het in een gang van de school waar de technische klassen zijn. Doordat de achtergrond druk kan is vanwege de kleuren en materiaal wat er ligt wilde ik de achtergrond heel onscherp. F1.8 is daar perfect voor en dat zie je ook in de onderstaande beelden.

Instellingen: 1/60, F1.8, ISO 500 + topflitser Godox V1, E-TTL flitsbelichtingscompensatie -2

Ik ben zeer tevreden met het resultaat ivm de diepte-scherpte de achtergrond mooi vervaagd. Het enige wat mij opvalt is dat de ogen niet 100% scherp zijn maar dat kan 2 dingen zijn

  1. lichte bewegingsonscherpte door de sluitertijd op 1/60e te hebben
  2. dat de eye tracking niet goed op de ogen zat

Ik vermoed optie 2 i.v.m. de snor wel scherper is

Aanbeveling!

Zou ik je deze aanbevelen…. Ja als je een primelens zoekt voor een klein budget zeker. Ga je helemaal “Pro” en heb je het budget of kan je het doorrekenen aan klanten dan is de F1.4 misschien wel de beter en meer robuuste keus. Het blijft een “plastic fantastic” lensje en kwetsbaarder dan de duurdere lens.