Fotografie Actie

Posted on

Vanaf februari is de nieuwe module “Actie” gestat. Actie is sport, rapportage, straatfotografie en het proberen een beeldverhaal te maken van een onderwerp. We zijn 2 weken op locatie en dan een besprekingsles om de selectie van de foto’s te bespreken en aanwijzingen te krijgen van de docent waar op te letten of hoe de foto nog sterker kan worden door bijvoorbeeld een andere uitsnede te maken.

Het is een intensief blok en het is meer registreren dan dat je kun regisseren. Iets wat mij wel ligt om te observeren en te kijken hoe dat in beeld te nemen. We krijgen de activiteit op voorhand door en ik probeer dan al op zoek te gaan naar wat en hoe te fotograferen om een idee of beeld te hebben wat k zou willen fotograferen.

Omdat we het vaak niet in de hand hebben om het zelf te regisseren, gaan bij mij alle voelsprieten in actie om te observeren en te kijken waar de mooie beelden gemaakt kunnen worden. De hoeveelheid foto’s die we maken op zo’n avond is enorm. (tussen de 600 en de 2000) Er gaat dan ook veel de prullenbak in omdat de actie net niet goed zit op de foto, gemiddeld is een 10% dat ik overhou om een selectie uit te maken van max 10 foto’s.

Het is ook het uitproberen en het me vaardig maken van technieken die ik nog niet veel gebruikt heb zoals “2e gordijn flits techniek” of “meetrekken & shutter drag” van een beweging. Het is veel trial and error maar dat is de enige manier om uit te vinden hoe je het kan inzetten in de praktijk. Na mate ik het nu meer gebruik kan ik het ook al beter inschatten wanneer ik het kan inzetten.

Wat ik nog graag zou willen in dit blok is iets van een concert / muziekfestival. Dat is iets wat mij persoonlijk ook interesseert en ik die techniek ook onder de knie zou willen hebben.

Al met al heb ik veel plezier in de praktijklessen op locatie en dwingt me om de techniek beter in de vingers te krijgen om sneller te kunnen anticiperen.

Ik leer ook van de medeleerlingen om tijdens de besprekingslessen ook te zien wat ze gemaakt hebben en waar zij naar gekeken hebben. Dingen die ik niet gezien hebt of me niet opgevallen zijn en ik de volgende keer kan meenemen in mijn rapportage.