Fotografie in covid19 lockdown

Posted on

Wat te doen tijdens de lockdown? Je mag geen onnodige verplaatsingen maken, veel locaties zijn afgesloten en voornamelijk zich thuis te vermaken. Dus dacht ik mijn studio lichtset weer eens op te stellen en spelenderwijs ervan te leren en mezelf uit te dagen.

Studioset?

Op zolder ligt een falcon eyes studiokit met 3 lampen, ooit aangekocht voor fotografie van kinderkleding maar nu komt het mooi van pas.

Na het bekijken van diverse fotografen en uitleggen hoe ze het licht opzetten heb ik op onze zolder een studio gemaakt met een achtergronddoek, campingtafel en de flitslampen. De ruimte daarvoor is ongeveer 5 meter lang en 4 meter breed. Niet zo groot maar net gepast om kleinere objecten te fotograferen.

Fotograferen doe ik via de computer (EOS UTILITY) en direct op de harde schijf van de computer. De map waarin de foto’s komen wordt direct ingelezen in lightroom en kan ik op de computer zien en bewerken. De uiteindelijke postproductie komt later maar je krijgt een beter idee van compositie en belichting in lightroom.

Ik ben begonnen met mijn hoofdbelichting neer te zetten. 1 lamp optioneel met softbox of paraplu die ik instel en kijk of de belichting is zoals ik het wil. Dan de 2e lamp en evt de 3e lamp. Door de hoofdverlichting weg te draaien of uit te zetten kun je soms beter zien wat je invul- of achtergrondverlichting doet. Veel proberen en mislukken, voordat 1 foto goed is.

Wat kun je dan fotograferen? 

Ik had een lijstje en ook gewoon inspiratie van bloemetjes in huis of uit de tuin. Dingen die makkelijk te verkrijgen zijn gebruiken, in huis zijn. In huis staan een aantal orchideeën en tijdens een wandeling vond ik kleine margrietjes. Ook koffiebonen was een leuk probeersel.

Voel me vrij om te spelen en te ontdekken. 

Ik ben geen “professionele” fotograaf en probeer zelf te ontdekken door te spelen met het licht, scherpte en onderwerp. Wat voelt goed en wat kan ik verbeteren aan de foto. Vooral wat stoort me aan de foto is een vraag die ik me stel voordat ik “tevreden” ben over een foto. Tientalle fotos worden zo de prullenbak ingesmeten. -) wat niet erg is want het gaat voor mij om het leerproces.

Het spelen met het diafragma doet ook veel want met onscherpte of juist veel scherpte doet veel met een foto. Waar leg je de nadruk op met het licht en waar wil je minder licht. Hoe werkt focusstacking en daarmee spelen.

Met simpele dingen die binnen handbereik zijn zoals een (wit) karton, glasplaat, spiegel, aluminiumfolie kun je al heel veel effect hebben en je belichting verbeteren.&nbsp

Voel me vrij om te proberen en ga niet te vlug. Ben ik blij met een foto… dan probeer ik nog iets uit een andere hoek of met andere lichtinstelling. Ontdek wat er mogelijk is en kijk eens goed naar wat ik wil fotograferen of wat opvalt. Het leuke is om te ontdekken en me te ontwikkelen.&nbsp

Remote camera programma

Door de camera direct aan de laptop te koppelen en daar direct het resultaat te bekijken geeft je een goed idee van de compositie en belichting.

De instellingen van de camera staan allemaal op manueel en mijn lens is de 100mm macro. Hoe meer handmatig, des te meer creatieve vrijheid je hebt.

Met de liveview optie in de software kun je inzoomen en zo de focus beter instellen dan in de camera. Nadeel wel is dat mijn liveview donker bleef en ik de sluitertijd moest aanpassen om de compositie te zien.&nbsp

Op mijn desktop staan 2 mappen. 

  1. De map waar EOS Utility het in opstaat
  2. De map waarin lightroom de foto verplaatst en inleest.

Bij het importeren in lightroom wordt direct mijn setting toegepast op de foto (o.a. contrast, camera- en lenscorrectie, ruisonderdrukking en metadata). Door dit automatisch te doen is het weer een handeling uitgespaard en voor alle foto’s gelijk.&nbsp

Als ik een foto goed vind geef ik er 3 sterren aan en niet goed of test ik het markeer met “X” = weigeren. De geweigerde foto’s verwijder ik regelmatig om het overzicht te behouden.&nbsp

Voordat ik aan de nabewerking start loop ik nog alle foto’s door en kijk ik of ik ze wil nabewerking of toch uit de selectie van 3 sterren haal.

Daarna selecteer ik alle 3 sterren en start ik met het nabewerking van deze foto’s. Als de foto bewerkt is geef ik het 4 sterren en ga zo door totdat alle foto’s gedaan zijn. Dan selecteer ik de 4 sterren en bekijk ik of alles is zoals ik het zou willen. Ja is 5 sterren en nee is 3 sterren of minder.&nbsp

Je kan dit ook met vlaggen en kleuren doen in Lightroom maar persoonlijk vind ik de sterren makkelijker en logischer.

Resultaat

Het gaat niet om de hoeveelheid foto’s maar om de kwaliteit en creativiteit. Ik heb me vermaakt met muziekje, camera en licht. Zeker voor herhaling vatbaar als het weer weer regenachtiger / kouder wordt.