Review Canon R6 Mark II

Posted on

Long term review:
15 maanden en 16.000+ foto’s

April ’24: Nu 14 maanden in verschillende situaties: landschap, wildlife, portret, rapportage, sport, etc.

Het gemak en accuraatheid van de focus tracking, HDR bracketing, ruis in hoge ISO situaties, de snelheid van max 40 shot per seconde en zeer makkelijk in te stellen zijn een echte meerwaarde voor mij.

Op school met de module “mens” was het veelal in een studio-omgeving en het nu de module “actie” (sport, beweging, rapportage en events). Daarmee kom ik in situaties die elke keer andere instellingen vragen. Van ISO 100 tot 12800 en van lange tot zeer korte shuttertijd.

Nu ik een fotografieopleiding volg en in bijberoep fotografeer, zijn de situaties zeer divers.

De camera blijft goed zijn prestaties leveren en heeft me nog niet teleurgesteld. Ik kan er op vertrouwen dat de techniek van de camera ervoor zorgt dat ik meer op mijn compositie kan letten en meer met het beeld bezig ben dan met de instellingen.

Autofocus / eye tracking

Vooral de autofocus is indrukwekkend en kun je echt van op aan. Niet alleen bij de mens of dier met de eye-tracking maar ook de objecten om te volgen gaat (bijna) perfect. De enige situatie waar het moeilijker ging was in een vogelhut met de telelens, EF 100-400mm, die op 400mm ingezoomd stond. Dan was ik genoodzaakt om eerst een beetje uitzoomen,of handmatig de focus te verleggen, om het dier weer scherp te hebben. Maar dat heeft ook te maken met een EF-lens die met een EF naar RF-adapter aan de camera zit. Dat is niet zo snel als een volwaardig RF-objectief. Maar als het dan scherp staat gaat de tracking wel goed.

Flitser V1 en trigger van Godox

De combinatie van de camera met de Godox trigger en flitser werkt ook zeer goed en iets waar ik toevallig achter kwam is dat als je het kanaal van de flitser of trigger tussen 1 en 15 houdt kun je sommige instellingen ook via de camera wijzigen.

Met een topflitser in TTL op de camera is het niet nodig om een belichtingscompensatie op de flitser in te stellen. Ik heb dit ook bij een les ervaren en een belichtingscompensatie van -1 of -2 ingesteld en dan krijg je onderbelichte foto’s. In de standaard stand zijn de foto’s wel goed belicht.

Een fullframe systeemcamera

Het absolute voordeel van een systeemcamera is dat je een goede weergave hebt van het te nemen beeld of het gefotografeerde beeld. Doordat je niet door de lens kijkt maar je viewfinder ook een scherm is.

De weergave achterop is goed maar als ik wil controleren of een beeld echt goed is kijk ik even door de viewfinder. Daar zie je het net even helderder dan op het scherm.

Ruis, met een full frame in hogere ISO’s, daar ontkom je niet aan maar met noice reductions in lightroom kun je dit verbeteren. Is de ruis dan weg?… Dat niet maar zo maken dat het acceptabel is en soms kun je het ook zien als onderdeel van de foto.

Conclusie

Zou ik de camera aanraden?
Aan iemand die al goed ervaren is met fotografie… zeker een 100% ja!

“Het is echt een topcamera”

Het is geen camera voor een beginner! Met als reden de hoeveelheid mogelijkheden om in te stellen en extra functionaliteiten zoals focus stacking, multiple images foto’s.

Voor een beginnende fotograaf is het aan te raden om nog geen hele dure investering te doen maar eerst een basiscamera te kopen om kennis op te doen van de basis van de fotografie (ISO, sluitertijd, diafragma, compositie, belichting, compositie, creativiteit, lightroom, photoshop, etc).

Als je die basis beheerst en dan een stap hoger wil zetten,  is het de investering naar een systeemcamera, zoals de R6 Mark ii, zeker de moeite waard.

De videomogelijkheden die de camera biedt zijn ook top. Dit heb ik beroepsmatig al ervaren dat je voor video deze camera ook professioneel kan inzetten.

Het is een camera waar ik graag mee fotografeer. Ik ben nog weinig punten tegengekomen die mij storen of wat ik beter zou willen. Ik kan er heel makkelijk mee werken en me navigeren door het menu en instellingen.

Door de C-functies te gebruiken kun je de camera nog meer naar je eigen gebruik instellen zodat je op een snelle manier kunt schakelen in diverse situaties. Een handige functie voor landsschap-/wildlifefotografie waar je 2 hele verschillende instellingen voor nodig hebt maar die je door de C-knop snel kan wisselen.

Nog wensen?

Wat betreft de camera… nee. Ik ben zeer tevreden over de huidige set die ik heb en het biedt me voldoende mogelijkheden waarmee ik de komende jaren vooruit kan. Bij de beroepsopleiding fotografie na de module “actie” zal ik “materie” (productfotografie) of “ruimte” (landschap en architectuur) volgen en dan komen er weer andere functies aan bod van de camera.

De wensen die er zijn zijn op gebied van video (microfoons, kleine ledjes, gimbal) of uitbreiding van mijn zolderstudio maar dan moet er eerst vraag naar zijn voor ik daarin ga investeren.