Canon 100-400mm MII

Posted on

Na lang twijfelen een nieuwe (tweedehands) objectief gekocht, de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS II. Zelfs de dag van aankoop zat ik te twijfelen tussen deze en de Sigma 150-600MM F/5-6.3 DG OS HSM Contemporary. De twijfel was louter budgetair in mijn hartje wilde ik de Canon.

Het is een “flink aankoop bedrag en het is maar een hobby” ging erdoor mijn gedachten maar nu er een tweedehands model stond bij de Kamera Express was de prijs al interessanter. Nog een 500€ meer dan de Sigma maar het is dan ook kwalitatief een beter objectief.

Met de gedachten “kijken kan geen kwaad” ben ik naar de winkel die deze lens verkocht gereden en toen ik het in mijn handen had en ook de Sigma zag was alle twijfel weg. “Dit is de lens die ik zocht”.

Ik had al wel een telelens in mijn tas, Canon 70-300mm gekocht in 1998, maar als ik deze gebruikte was ik er niet tevreden mee. Niet over de scherpte en de stabilisatie en dat is bij landschapsfotografie een grote frustratie. Dieren moet je veelal uit de hand doen omdat het beestje anders al weg is als je je statief ook nog moet opzetten. Wist ook al snel dat ik de MarkII wilde en niet de MarkI voor juist die stabilisatie en scherpte.

Gekocht en terug rijdend naar huis ben ik in de omgeving van Lokeren gestopt om wat eerste foto’s te maken. De regen zorgde ervoor dat ik de eerste test moest staken en snel naar binnen om de resultaten te bekijken.

Ik heb de foto’s veelal gemaakt op AV stand, F8, Iso 400. Dit had ik in reviews gezien dat dit een goede instelling voor telelensfotografie is en F8 geeft meestal het minste vervorming bij objectieven.

De eerste indruk was ik zeer verrast over de scherpte die ik gewoon uit de hand had geschoten en het licht nog redelijk donker was ivm regenachtige omstandigheden. Op de buienradar gekeken en die namiddag na 16u gaven ze droog weer op voor een paar uur dus dan maar weer naar buiten.

2e ronde!

Het Molsbroek is altijd een dankbare plek voor fotografie. Nu waren er weinig vogels (alleen eendjes en wat aalscholvers) maar er is altijd wel wat beweging. Ook lopen er altijd andere natuurliefhebbers en fotografen rond en “Grote lens” ontmoet “Grote lens” is al snel het geval. Sta nog geen 5 minuten of een meneer met grote lens spreekt me aan. Veel blabla heeft deze meneer en zie terwijl ik met hem sta te praten iets klein bruins over het pad bewegen. Snel de camera van het statief, focus op al servo en sluip er op af. Een eekhoorntje die ons niet direct doorheeft. Probeer voorzichtig nog iets dichter te komen en op 400mm het beestje in het hoge gras te fotograferen van zo’n 8 á 10 meter afstand.

De man met de grote lens probeert het ook maar heeft bij het bekijken van zijn foto’s geen goede foto terwijl het beestje mooi in een zonnestraal rechtop zat. Kwestie van te veel blabla verkopen en niet alert zijn op de bewegingen van dat schattige diertje.

Met het resultaat ben ik zeer gelukkig mee en de verschillende aspecten… landschap, sport, dieren, close-up kunnen testen. De lens reageert redelijk snel met zijn focus behalve als je uit focus bent en op 400mm probeert scherp te stellen, dan is het trager. Ook van de skater zijn er weinig shots niet scherp en volgt de al focus het zeer goed mee.

De minimale focusafstand is zeer kort voor een telelens en betekend dat je op minder dan een meter afstand al close-up’s kan maken. Als zou ik voor de echt mooie close-up’s toch eerder mijn 100mm macro pakken.

Het is een objectief van 1,5 kg wat lichter is dan de Sigma maar in vergelijking met andere objectieven die ik heb is het een zware jongen. Extra gewicht in de tas of om je hals. Maar de balans aan de camera is zeer goed en voelt heel vertrouwd aan. Een foto maken met stabilisatie aan en op 400mm ingezoomd is het goed te richten op je onderwerp. Geen probleem om dat uit de hand te doen, mist je sluitertijd maar voldoende is om je beweging te niet te doen.

note: de jongen met de step is Samir en heb hem de foto's doorgestuurd. :-) Wil je ook eens skaters fotograferen ga gerust naar het skatepark van Lokeren in het Bospark. De jongens en meiden vinden het tof als je van hun kunsten foto's maakt. Vergeet dan niet zo fair te zijn en hun e-mailadres te vragen en ze de foto's te geven.
Update 2021

Van de aankoop van dit objectief heb ik nog steeds geen spijt. De kwaliteit en de scherpte zijn absoluut top. De stabilisatie is een uitstekend hulpmiddel om de telefoto’s nog beter te krijgen.