Update: Canon R6 Mark ii

Posted on
Canon r6 Mark ii

Op mijn wishlist voor dit jaar stond wel “een nieuwe camera” en wist al welke maar het plan was eerst zo rond de zomer over te gaan op aankoop. Maar onverwacht was er de mogelijkheid om de Canon 7D camera te verkopen en te investeren in een nieuwe set.

Wat verwacht ik van de camera?

Op mijn werk maak ik al gebruik van de Canon R6 M1 en dat is een zeer goede camera. Zeker het auto focussysteem wat zeer snel en goed werkt.
Maar dat was niet de enige optie die voor bij de reden was tot aankoop. Ook de bracketing mogelijkheden in voor focus en HDR, snelheid elektronische sluiter, de accuduur, de mogelijkheden in studio-omgeving, stabilisatie / IS-functie, koppelen met smartphone/computer, toekomstige workshops… en heb al Canon objectieven dus dat zijn voor mij redenen om juist voor deze camera te kiezen.

Video, weet door mijn werk, dat het een hele goede camera is maar voor mij als hobby is fotografie de bovenhand maar sluit niet uit dat ik het af en toe ga gebruiken.

De 7D heb ik +/- 13 jaar gehad en veel mee geleerd en nu met de nieuwe mogelijkheden mijn leercurve weer een impuls geven waar ik als hobbyist maar ook als professional mee kan groeien


Update maart 2023: is het wat ik verwacht had?

Ja, zeker… zeg ik volmondig!

Ik heb nog diverse mogelijkheden te ontdekken maar ja de technologie in de camera geeft nieuwe mogelijkheden om te ontdekken.

Ben nu 2 “C” knoppen aan het instellen om sneller te schakelen bv de C1 staat nu ingesteld voor wildlife fotografie. Focus op servo (automatisch en eye detection), iso hoger, shutter sneller. De C2 staat ingesteld op studiofotografie. lager ISO, stutter op 1/125e.

Binnenkort ga ik mee op een workshop van 3 dagen en dat zal een eerste grote test zijn op verschillende vlakken van landschaps- en wildlifefotografie.

Ik ben laatst op een vrije dag naar Zeeland geweest om te oefenen met deze camera en landschapsfotografie en op sommige momenten moest ik een beetje wennen en zoeken maar het heeft me ook blij verrast op het moment dat er een vogel vloog hoe de focus de vogel snel had en ik goed kon meevolgen. Die was met de 7D een moeilijkere opgave.

De “muscle memory” moet er nog een beetje inkomen om alle knoppen en functies snel te kunnen vinden. Voordeel is dat ik Canon gewend ben maar toch het menu is veel uitgebreider dan wat ik kende.

Update april 2023: de real-life test…

Ik was mee met een workshop naar de opaalkust, vrijdagmiddag heen en zondag terug, dus ruimde tijd om de camera aan een echte test te onderwerpen. Zonsondergang, zonsopkomst, wildlife evt macro mocht het te pas komen.

Van landschap naar wildlife

De camera blijft me verbazen en het is een plezier om ermee te foto’s mee te maken. Hetgeen wat ik erg prettig vind is dat je door de viewfinder een goede indruk krijgt van de belichting en instellingen.

Vooraf heb ik nog wat instelling aangepast oa de back-focus en een mogelijkheid om handmatig de focus te overrulen als de camera de focus niet goed vind. Ook in het menu een paar custom instellingenpagina’s zoals focus, bracketing, video. Dit om sneller de gewenste instellingen te kunnen wijzigen.

Mijn C1 knop heb ik ingesteld voor wildlife en/of telelens. Focus is sensor en eye-detection, ISO automatisch, AV-priority, sluiter minimaal 1/200e en elektronische shutter en op high speed. Dat werkt erg goed en snel. Je zet de knop om van manueel naar C1 en je hoeft je allen nog maar te denken aan hetgeen wat je wilt fotograferen eventueel met een belichtingscompensatie.

Focus stacking

Ook geprobeerd en werk redelijk goed. Had het ingesteld op 20 foto’s maar de camera maar in lightroom zie ik er maar 6 of 7 in de reeks. De camera fotografeert niet het maximaal aantal stappen maar alleen wat het nodigt heeft in de aangegeven stappen. (Je kunt de stappen van de focusverlegging instellen van kleine stappen of grote stappen).

Je kan de camera ook een beeld laten samenstellen van de getrokken beelden maar dan krijg je een .jpg in plaats van een raw beeld. Via lightroom naar photoshop om de stacking te doen gaar goed. Er zijn betere programma’s maar voor de foto’s die ik gemaakt heb was het resultaat goed ivm het geen ingewikkelde vormen had of bladeren in beeld.

Viel me iets tegen?

Aan de camera ? Niet veel… het lastigste is de zichtbaarheid van het scherm op de achterzijde. In daglicht is het soms moeilijker te zien en ik kijk dan door de viewfinder naar het beeld om een goede indruk te krijgen.

Verder is het meer nog de vlotheid krijgen en het blindelings vinden van de juiste knoppen. De backfocus, settings etc. Beetje wennen zodat bepaalde handelingen automatisch gaan.

Ik ben een verslag van de workshop aan het schrijven zodra deze beschikbaar is zal hier de link verschijnen.


Canon RF 24-105mm F4

Door mijn werk ken ik dit objectief al en is het fijn werken. Haarscherp en snel. Kies je voor een goede camera kies dan ook voor een goed objectief!

Had ik niet liever de RF 24-70mm F2.8?
Naar mijn idee is het verschil van f-stop tussen de 2 objectieven niet zo groot en kun je beter investeren in andere accessoires of kijken naar een tweedehands EF objectief. De diepte-scherpte van de 24-105mm is ook zeer goed en krijg je mooie resultaten mee.

Speedlight Godox V1 + Xpro trigger

Door de prijs/kwaliteit tov de Canon flitsers was de keuze niet zo moeilijk. Wel de keuze tussen de diverse triggers (Xpro, Xpro2 of X2T) en de flitsers van Godox (V1 of de 860ii of 860iii). Daar biedt Godox diverse opties en wat is dan de juiste?

Voor de flitser ging mijn voorkeur uit naar de V1 i.v.m. het “modeling light” dit voor landschapsfotografie ook net genoeg licht geeft om het in type zetten als led-lampje. Maar ook als flash als het wat meer moet uitgelicht worden. Bij de flitser heb ik ook het accessoireset en color gels gekocht zodat alle mogelijkheden er zijn. O.a. landschap, urban, urbex, portrait, productfotografie.

Als trigger de Xpro, nog getwijfeld om de wachten op de Xpro ii maar deze is nog niet leverbaar en nog niet duidelijk wanneer wel. Daarnaast biedt de xpro ook alle mogelijkheden in de basis die ik zou gebruiken.

Geheugenkaarten

2x Lexar Professional 128GB, V60, 270 MB/s, read, 180 MB/s write
Deze kaarten zijn ook weer naar prijs/kwaliteit een goede keus. V60 = videosnelheid (je hebt V30, V60 en V90) deze snelheid is genoeg voor 4K weg te schrijven.

2 x 128GB ongeveer 9000+ foto’s (1 kaart = 4600+ foto’s). Dat lijkt me ruim voldoende. Meeste foto’s die ik ooit genomen op één dag is ongeveer 1300+ dus met deze capaciteit kan ik het wel even volhouden. Het is niet de bedoeling om non-stop mijn vinger op de zelfontspanner te hebben. Het biedt de mogelijkheid om in kopie (op 2 kaarten) te fotograferen als extra zekerheid.

In vergelijk: een Sandisk V90 128 GB is voor 1 kaart 219,00 euro. De Lexar was 115,00 euro voor 2 stuks. Misschien minder kwalitatief en V60 ipv V90 voor video maar voor de rest is er niet voor verschil. Voor het verschil heb je al bijna de flitsset van Godox met trigger en accessoires.

Unboxing

Wow… eerste indruk is … wow! Wat zitten spelen en gekeken naar de mogelijkheden in het menu, nog geen serieuzere test. Zie opties in het menu die ook al verbeterd zijn t.o.v. de R6 mark 1 of op de mark 1 niet aanwezig zijn.

Gespeeld met de werking met de trigger en flash, de EF objectieven geprobeerd, koppeling tablet, smartphone en computer. Een nieuwe indeling in mijn tas, zodat alles een goede plek heeft en stevig vast zit.

Het geeft me al zin om er verder in te duiken en mee te spelen. Er moeten nog wat settings naar mijn hand gezet worden maar dat doet men toch meestal in de praktijk om de handelingen te vergemakkelijken en sneller te werken.

Eerste foto’s

Het oefenen met de camera, flitser + trigger, colorchecker en kleurgels. De camera, via de computer met canon utility, instellen en proberen de instellingen te zoeken. ISO 100, sluiter 1\125 en diafragma f4 als basis.

Daarna het koppelen van de xpro trigger en de V1 flitser. Even een YouTube video bekijken en dat was heel simpel. Kwestie van op de juiste knoppen drukken, het juiste kanaal instellen en de 2 zijn gekoppeld.

Flitser op manual en dan van 1/128e testen tot ik de juiste belichting heb. Ik ben zelf het model en mijn computer staat naast me. Dus testshot maken en instellingen wijzigen tot ik de juiste belichting heb gevonden.

De foto gaat automatisch van de camera naar de computer en auto import in Lightroom. Daar kun je bij import een profiel instellen (met bv de kleurcorrectie) en aan de hand van het histogram en beoordelen of de flitsintensiteit meer of minder moet.

Idee een beetje om het natuurlijk te laten lijken en of het licht van een raam komt. ik zit ongeveer een meter voor mijn bureau, de camera staat net iets hoger dan ooghoogte op 2 meter afstand. De flitser staat aan de linkerkant van de foto ongeveer 45º schuin vanaf de camera en 30º-45º hoger dan mezelf, 1 meter afstand. De flitser heeft een difuserparaplu en rechts van de foto staat een reflector, wat verder weg, om net genoeg invulling te geven aan de schaduwzijde van mijn gezicht. De zelfontspanner en focus heb ik bediend via de smartphone app van Canon.

Colorchecker mini

Is een klein kleurkaartje waardoor je de witbalans maar ook een kleurprofiel kan aanmaken om de foto te corrigeren. Ik ken zo’n kaart voor video (x-rite video passport) maar voor fotografie werkt het eigenlijk beter omdat je via lightroom de software van Calibrate openen en een profiel kan aanmaken met de waardes van de kleurkaart.

Het was even zoeken waar het profiel zich had verstopt, na import, in Lightroom. Een plek die voor mij niet helemaal logisch was maar ik snap dat deze onder de kleurprofielen rechts staat ipv de presets links.
Het profiel toegepast op de foto is het verschil goed zichtbaar. Vooral de blauwere tinten worden gecorrigeerd waardoor de huidskleur veel meer levendigheid krijgt. Je kan dit ook handmatig doen maar deze kaart maakt het een stuk eenvoudiger.

Is de color checker een aanrader?
Ja, als je ook productfotografie / studiofotografie wil gaan doen. Nee, als je alleen landschapsfotografie doet dan kun je prima een grijskaart gebruiken voor de witbalans.

Voor de volgende keer is het ook een test te doen bij landschapsfotografie of productfotografie en of de kleurkaart daar ook de foto net verfijnt in kleur.

Kleurgels en accessioreset voor de flitser

De accessioresset voor de V1 met dome, snoot, grid, etc. is een must-have bij deze flitser. Het is magnetisch en klikt makkelijk op de flitser. Het bied net wat extra mogelijkheden die je bij andere flitsers niet hebt. Het zit in een degelijk tasje om mee te nemen.

De kleurgels (Godox Color Effects Set V-11C) zij een leuke extra maar, eigenlijk zou je dan 2 of 3 flitsers moeten hebben om met contrasterende kleuren kunnen flitsen. Ik ga dat meer gebruiken als effectlicht bij bijvoorbeeld macro-, urban- of urbexfotografie. leuke extra dus 😉

Links

Website Canon