Les 5 en les 6

Posted on

Les 5 – Opdracht: Portret met reportageflitser

Iets wat ik nog niet veel heb gedaan is de flitser op de camera gebruiken, kwestie van geen ervaring daarmee dus het dan maar achterwege laten. Nu het moment om er eens mee te spelen en te proberen wat het doet.

Het hoeven geen hoogstaande beelden te zijn maar een oefening van de mogelijkheden in TTL-modes en instellingen. Eerst met een groepje de studio in om deze oefening in de vingers te krijgen.

Wat doet het op een witte of zwarte achtergrond? Hoe moet je de flitsintensiteit corrigeren? wat als je accessoires gebruikt? allemaal vragen voor deze oefening.

Op locatie in de school

Na de oefening in de studio zijn we het gebouw ingegaan met een kleiner groepje en hebben daar verschillende locaties gefotografeerd.

De docent!

Om iedereen een gelijke situatie te geven was de laatste opdracht van de les om een foto te maken met flits van onze docent. Eén voor één kregen we de mogelijkheid.

Ik koos voor mijn 50mm 1.8 objectief om de gang zoveel mogelijk te vervagen. Op mijn flitser zat een bouncekaart om het licht wat meer in de ogen te krijgen.

Onderbelicht!

Het geen wat me thuis opviel in Lightroom was dat de foto’s één stop onderbelicht waren en ik blijkbaar een flitsbelichtingscorrectie (-1 of -2) had gebruikt die de situatie niet voldoende belichte.

Thuis de camera opgesteld en een voormiddag allerlei instellingen geprobeerd en ontdekt dat ik mijn flitserbelichtingscompensatie gewoon op neutraal moet laten staan of een hele kleine compensatie van -0.3 of +0.3 kan genoeg zijn in TTL modes.

Les 6 – Raportageflitser los van de camera met een trigger

Na een halve les uitleg, over de verschillende mogelijkheden en functies van softboxen, triggers, kleurgels en instellingen, zijn we zelf de studio ingedoken om met de speedlights flitsers die er waren een opstelling te maken. Met drie in de studio en dus drie flitsers beschikbaar. (twee remote en één als master). We hebben met elkaar een lichtopstelling gemaakt.

Hoofdlicht (Godox V1 – 1/2) op links en een klein achterlichtje (Godox V860VIII – 1/256) + een piepschuimbord om de invulling te geven. Het is een redelijk neutrale invulling met een klein beetje schaduw op de rechterzijde van het gezicht.

Omdat er maar beperkt tijd was, en we allemaal aan de beurt wilde komen, zijn er maar 2 foto’s uitgekomen.