Fotohut fotografie

Posted on

Wat verwacht ik?

Ik verwacht veel kleinere vogels en in de hoop op een paar grotere. Een zwarte specht zou ik wel eens in het echt willen zien maar die kans is gering. En eens ervaren hoe ik het vind om de hele dag op dezelfde plek te zitten en of ik daardoor betere / goede foto’s kan maken. Gaat het mij vervelen of is er zoveel te zien dat ik niet weet waar te kijken.

Waarom?

Ik volg Glenn Vermeersch en zijn fotohutten al geruime tijd op social media en en het leek me leuk om eens in alle rust in het bos rustig de dieren te kunnen fotograferen. Nu had ik een dag verlof en zag dat er nog hutten beschikbaar waren, zodoende 1 geboekt om het eens uit te proberen.

Ik heb een kleine voorbereiding gedaan met apparatuur maar ook inlezen (youtube en websites) in settings en mogelijkheden.

De hut

De dag startte vroeg, opstaan, koffie en onderweg naar het adres voor de sleutel op te halen. Rond 8:15u was de zonsopkomst dus had gerekend om rond 7:30u de sleutel op te halen. Dan een kwartiertje rijden naar de parkeerplek en nog 10 minuten wandelen naar de hut. Zo zou ik rond 8:00u bij de hut zijn om de camera klaar te zetten en de eerste voederronde te maken.

De locaties en uitleg heb ik netjes op voorhand gekregen en pins gezet in Google maps om te navigeren.
De hut lag op een rustige locatie in het bos. Van het pad zag je deze niet liggen. Het was binnen donker en gelukkig had ik een hoofdlampje mee om me op te stellen.

Bij het ophalen van de voederemmer en sleutel lagen er ook twee grondstatieven bij (een plaat waarop je je eigen statiefkop kan zetten, niet moeilijk te installeren en zeer gemakkelijk in gebruik).

De hut was aan de ene kant voorzien van tafel waar je je tassen op kan leggen en aan de andere kant een tafel bij het glas voor je camera met een paar hoge stoelen om achter je camera te kunnen zitten. Je zou er met 2 personen comfortabel in kunnen fotograferen.

Glasplaat omhoog klappen, camera uit de tas en voederen.
Benieuwd naar wat er langs zou komen.

Het was een graad of 18 buiten maar in de hut was het vele frisser. Ik had een trui aan met jas erover, thermokleding, warme sokken, wandelschoenen en dunne handschoenen. Daardoor was het aangenaam om er te zitten. Je bent minder actief en er ligt grond en gras op de hut waardoor het goed geïsoleerd is en ook wat vochtig aanvoelt.

Fotograferen

Was nog maar net binnen in de hut van het voederen en het was al druk. Meesjes, roodborstjes, boomklever waren direct van de partij. Maar nog net te donker om te fotograferen met een telelens.

Camera anders ingesteld: TV, 1/100e, auto ISO. (Max 6400 ISO) om toch nog te kunnen fotograferen want de eekhoorns waren er ook ineens. Dat ging redelijk. Tuurlijk veel ruis maar dat kunnen we digitaal oplossen. Het was nog wel een uitdaging qua scherpte i.v.m. mijn camera geen AF focus heeft die dieren herkend en dus zelf moet scherpstellen met spotmeting. Dat kost meer tijd dus een aantal keer was in te laat.

TV = Automatische belichting met sluiterprioriteit
In deze modus stelt u de sluitertijd in en stelt de camera automatisch de diafragmawaarde in om de belichting te verkrijgen die bij de helderheid van het onderwerp past. Dit heet automatische belichting met sluiterprioriteit.

Wat kan ik veranderen om het beter te krijgen?

Als het iets rustiger was heb ik mijn iPad aangesloten op de camera om een eerste indruk van de foto’s te krijgen op een groter scherm. Op dat moment was ik nog niet tevreden met de gemaakte foto’s.

Het licht was niet optimaal, camera stond in maximale ISO en de dieren moest ik iets meer naar voren krijgen. Gekeken “waar” ik het beste licht had heb ik op die plekken nog eens gevoederd. Dat ging al beter, kon ze gemakkelijker fotograferen en had de vogels close in beeld.

Later op de dag na een hevige regenbui, werd het licht beter en kwam er wat zonlicht door.

Conclusie

Het is erg rustgevend om de hele dag op in het bos te zitten. Het is wel minder actief dan een wandeling in het bos en speuren naar dieren. Maar de kans om dieren te fotograferen is in de hut 100%. Er komt van alles langs, de hele dag door. Je krijgt gegarandeerd mooie “televisie” al zou je de hele dag alleen al kijken wat er gebeurd.

De zwarte specht niet gezien maar de kans is daarop klein en je mag er niet van uitgaan dat je perse bepaalde dieren moet zien want dan ga je teleurgesteld naar huis plus dan kun je beter naar een dierentuin en niet naar het bos.

Settings van de camera

  • Cameraknop op “TV” om de sluitertijd te bepalen en de rest de camera zelf te laten doen. Op “manual” heb je bij dieren niet genoeg tijd om de settings aan te passen.
  • Sluitertijd tussen de 1/200 – 1/500
  • Diafragma: F4.5 – 5.6
  • ISO Auto
  • Stabilisatie op de lens: uit (heb je IS in de camera dan zou ik die ook uit zetten)

Nabewerking

Ik werk in Lightroom en markeer eerst alle slechte met een “x”, om later te verwijderen en uiteindelijk een eerste selectie over te houden. Deze verwijder ik van de schijf en uit de catalogus. Dus van 1300 foto’s terug naar 650+.

Dan begin ik met markeren van foto’s die interessant zijn met een “2” heel interessant en “1” oké. Zo hou je een beperkte selectie over waar ik een basis bewerking op ga toepassen om te zien of het scherp en oké is. “0” verwijderen uit selectie en “3” verder bewerken.

Door er een paar keer doorheen te gaan hou je een 100- 125 foto’s over en na het licht/donker niveau in te stellen kun je al goed zien of de foto interessant is. Zo ga ik door met uit die selectie de beste een “4” te geven en definitief na te bewerken.

Door de hoge ISO-waardes heb ik de ruisonderdrukkingsfunctie gebruikt en lichte verscherping. Hierbij moet je wel opletten voor overcompensatie en subtiliteit is een must.

Als de foto gecorrigeerd is en ik tevreden ben krijg deze een “5” en weet ik dat het de uiteindelijke selectie is voor export naar JPG en/of tiff.

Zou ik het nog eens doen?

Ja maar dan bijvoorbeeld ijsvogels of roofvogels in 1 van de andere hutten. In hou persoonlijk van de variatie en uitdaging.

Tips

  • Donkere en warme kleding, optioneel een muts en handschoenen (ook in de zomer)
  • Statiefkop (in mijn geval was het hele statief is niet nodig ivm grondstatief, vooraf informeren of het grondstatief bij de huur van de hut zit
  • Zaklamp, hoofdlampje ivm de hut donker is van binnen
  • De camera: een (oudere) spiegelreflex of (nieuwe generatie) systeemcamera met een goede telelens een must.
    De nieuwe generatie systeemcamera’s met goede autofocus voor dieren maakt het je denk ik wel gemakkelijker om sneller te focussen en de focus te houden. Dat is iets waar ik nu tegen aan liep met een 13 jaar oude camera die met de ISO, autofocus en snelheid beperkter is.
  • Een telelens: Canon 100-400mm, Sigma 150-600mm of gelijkwaardig. Je gebruikt maar 1 objectief en de afstanden van de dieren variëren van 50 cm tem 20 meter.
  • Genoeg (snelle) geheugenkaarten en volle batterijen. (Doordat het frisser is gaan de batterijen minder lang mee) er is geen stroom in de hut dus evt met een powerbank de batterijen opladen kan handig zijn.
  • Eten en drinken voor jezelf, warme drank kan deugt doen als het koud is in de hut.
  • Neem de rust en tijd … het is niet zo dat de hele tijd er van alles gebeurt wat interessant is of even de variëteit aan dieren beperkt is. Die tijd gebruikte ik om ook eens rond te kijken of hoger in de bomen of mijn foto’s op mijn iPad te bekijken en te bedenken wat ik nog beter kon doen.
  • Er is geen sanitaire voorziening dus een fles of soepcontainer biedt de oplossing om niet de hut uit te moeten.
  • Weet hoe je de foto’s moet nabewerken ivm de foto’s uit de camera niet perse het mooiste resultaat geeft en je er veel meer kan uithalen. Mijn foto’s zijn bewerkt van lichtniveau en witbalans. Soms vind ik het groen te fel en trek ik daar de hue en saturatie een beetje naar beneden. Ben niet voor het “over”bewerken van de foto’s maar je moet proberen het maximale eruit te krijgen qua licht en sfeer.